DE PRINCIPES VAN INTERIEURDESIGN
Elk project kan duidelijk worden gedefinieerd door het hanteren van solide principes. Dit geldt met name voor de zeven principes van interieurontwerp:
Deze normen zijn opgesteld om harmonieuze interieurs te realiseren die karakter uitstralen. Om u te helpen deze interieur principes te begrijpen, gaan we dieper in op elk ervan en bekijken we hoe u ze kunt toepassen om uw ideale woning te realiseren. Zulke principes hebben ook echte bekende interieur designers gebruikt in hun werk.
1. Balans
Een evenwichtige en symmetrische keuken in een modern huis verklaart het belang van 7 principes van interieurdesign Evenwicht in het leven is waarschijnlijk de sleutel tot een bevredigender bestaan. Hetzelfde geldt, in visuele zin, voor interieurontwerp. Evenwicht in het interieurontwerp impliceert een begrip van stabiliteit. Er zijn echter drie verschillende soorten evenwicht, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren:
Symmetrisch
Het meest voor de hand liggende idee van ‘evenwicht’ in interieurontwerp is misschien wel symmetrisch (of formeel evenwicht). Het wordt gedicteerd door een spiegelend effect dat de ruimte gelijkmatig in tweeën deelt, waarbij elke zijde de andere weerspiegelt.
Om het idee van formeel evenwicht te visualiseren, kunt u denken aan een eetkamer waar de eettafel stoelen tegenover elkaar heeft of een slaapkamer met bijzettafels en identieke lampen aan weerszijden van het bed.
Asymmetrisch
Een lossere benadering van evenwicht is een asymmetrische inrichting. Dit moderne concept betekent dat u het spiegeleffect kunt vervangen door iets flexibeler, zij het met een vergelijkbare vorm, grootte of dimensie. Dus, in plaats van twee identieke banken tegenover elkaar, overweeg een paar eenpersoons stoelen of -banken om een soortgelijk maar minder symmetrisch effect te bereiken dat een off-kilter ruimte creëert die profiteert van het visuele gewicht.
Radiaal evenwicht
Aan de andere kant van het spectrum staat radiaal evenwicht. Bij deze meer ingewikkelde aanpak moet een natuurlijk brandpunt worden vastgesteld en moeten andere, kleinere stukken daar gelijkmatig van afwijken. Een open haard zou het voorbeeld kunnen zijn van het brandpunt in kwestie, en dan zou je bijvoorbeeld andere items zorgvuldig in de richting van dat punt kunnen schikken.
2. Eenheid
Het zal niemand verbazen dat eenheid al je interieurelementen combineert om je ruimte te verenigen in plaats van te vervreemden. Je kunt eenheid in het interieurontwerp bereiken door materiaalkeuzes, meubelmaten of zelfs door harmonie te creëren met de vormen die je kiest. Het gaat erom samenhang te creëren via een gemeenschappelijk thema of ontwerp.
Het kan ook eenheid in verschillende kamers betekenen. Dus hoewel elke kamer zijn eigen identiteit heeft, moet de stroom van het thema of de stijl idealiter door uw hele huis weerklinken, zodat er eenheid ontstaat. Subtiele kleurstromen zijn de gemakkelijkste manier om dit te bereiken, en door gebruik te maken van een kleurencirkel kunt u met een gerust hart de meest compatibele kiezen.
3. Ritme
Net als muziek kan ook een goed ritme een interieur verbeteren. De sleutel hiertoe is een decoratieve herhaling die de aandacht trekt. Het goede nieuws is dat er eindeloze mogelijkheden zijn om dit te doen.
U kunt dit bijvoorbeeld bereiken door in uw keuken en badkamer hetzelfde kraanwerk te gebruiken. Kies een consistente afwerking zoals geborsteld messing, geborsteld koper, geborsteld brons en mat zwart of wit en gebruik die kleur in al deze ruimtes. Een andere ritmische mogelijkheid is het combineren van dezelfde toonbanken of kasten in deze kamers om een even opvallende consistentie te bereiken.
Voor extra ritme kunt u in uw slaapkamer en woonkamer vergelijkbare meubelstijlen gebruiken om intrigerende vergelijkingen te maken. Als de stijl moeilijk na te maken is, overweeg dan de materiaalsoorten, bijvoorbeeld vergelijkbare houttinten voor uw meubilair. Er zijn vele andere manieren waarop u ritme kunt toevoegen aan uw huis – soms moet u buiten de gebaande paden denken om ze te vinden.
4. Schaal en proportie
Een even belangrijk inrichtingsprincipe is schaal en verhouding – namelijk hoe de voorwerpen in uw ruimte passen. De grootte van uw ruimte bepaalt dit voornamelijk. Een grote kamer met hoge plafonds zou bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van schaal baat hebben bij omvangrijker meubilair met hoogte. Grote meubels in een kleinere ruimte kunnen echter problematisch zijn en het evenwicht verstoren.
Proportie, aan de andere kant, heeft betrekking op hoe goed deze items bij elkaar passen in een ruimte. Het gaat om het creëren van een ruimtelijk aangename balans van herhaling die rekening houdt met de groepering van grootte, vorm, textuur en kleurelementen. Met kleurverhouding zou u bijvoorbeeld een prominente kleur van een ingelijst kunstwerk kunnen herhalen met uw bankkussens en vloerkleed.
5. Contrast
Een van de krachtigste van de zeven principes van interieurdesign is contrast. Of het nu gaat om vormen, materialen of textuur, je hebt een grote verscheidenheid aan media om mee te spelen om dit unieke principe te ontwikkelen.
Contrast is de perfecte manier om intriges toe te voegen aan een ruimte die anders alledaags zou kunnen worden. Het speelt in op de kracht van het tegenover elkaar plaatsen van polaire tegenstellingen om een unieke kracht te creëren. Bijvoorbeeld licht tegen donker, ruw tegen glad, of iets belangrijks koppelen aan iets relatief kleins. Om het gebruik van contrast in uw interieurontwerp onder de knie te krijgen, kiest u een krachtige kleur en combineert die met tinten van een andere kleur aan de andere kant van het kleurenwiel.
6. Nadruk
Bij het principe van nadruk gaat het erom een centraal punt in de kamer te creëren dat de aandacht trekt zodra je binnenkomt. Nadruk kan een provocerend kunstwerk zijn, een kleurrijk kleed op een anders conventionele bank, of een dramatische open haard. Hoe dan ook, nadruk vraagt om aandacht en maakt een ruimte pittiger.
Overweeg de aandacht te vestigen op uw keuken of badkamer met een fel gekleurde achterwand of voeg een accentmuur toe aan uw woonkamer. Er zijn talloze manieren om accenten in uw ruimte aan te brengen, van intrigerende decoratie en accessoires tot meer prominente, karaktervolle elementen.
7. Details
Universele principes van interieurontwerp benadrukken evenwicht harmonie ritme. Aandacht voor detail is een zeer gewaardeerde persoonlijke kracht, dus het is misschien niet verwonderlijk dat het ook een essentieel interieur principe is. Kleine details kunnen immers het verschil maken. Of die details nu zitten in het borduurwerk van uw kussens, de stijl en kleur van uw kraanwerk, handgrepen van kasten, keuken- of badkameraccessoires of zelfs de deurklinken die u kiest, het veranderen van deze items kan uw interieurontwerp drastisch verbeteren. Overweeg om uw ruimte langzaam af te speuren naar mogelijkheden om de details in uw ruimte te verbeteren. De truc is om elementen te verenigen voor een natuurlijk aandachttrekkend effect.