INTERIEURDESIGNERS

interieurdesigners

Er zijn veel verschillende interieurdesigners die de wereld van interieur design invloed op hebben gehad. De designers hadden allemaal een andere stijl en andere dingen die hun inspireren om te designen. Door het hebben van een uitblinkende originele stijl hebben ze zo hun voetspoor op deze wereld kunnen zetten. We bespreken hier 5 van deze interieur designers die wij vinden blinken. Om naar het overview te komen, klink hier. Als je wilt achter komen welke principes er allemaal bestaan klink dan hier.

JEAN-MICHEL FRANK

Jean-Michel Frank nam als interieurdesigners vaak inspiratie uit de wereld om hen heen. Zijn projecten waren vaak gericht op het plaatsen van Picasso’s en Braques in de ruimtes die hij inrichtte van linkse Parijse kunstenaars als Man Ray tot socialites als de Rockefellers. De binnenhuisarchitect  werd beschouwd als een minimalist met een rijke inslag, maakt zijn gelaagdheid van goddelijk maximalisme zijn werk des te intrigerender en inspirerender. 

Hij was ook nog een meubelontwerper, zijn silhouetten sober en subtiel en afgewerkt met luxueuze details. Denk aan ingewikkelde mica-schermen, bronzen deuren, accessoires van kwarts en de reeks met shagreen bedekte meubels en clubfauteuils van schapenvacht die hij ontwierp voor de legendarische fabrikant van luxe goederen Hermès.

Frank staat ook bekend als ontwerper van een van de meest iconische minimalistische meubelstukken in de geschiedenis, de Parsons tafel, die hij vaak bedekte met de meest luxueuze afwerkingen.

Naast een bestudeerd oog voor geweldig design en een instinct voor de beste kwaliteit, nam Frank elementen uit het dagelijks leven mee om een ruimte toegankelijker, uitnodigender en realistischer te maken. Vandaag de dag wordt zijn werk nog steeds gevierd in musea, zorgen zijn meubels voor recordbrekende veilingen en kunt u zelfs reproducties kopen van zijn meest iconische stukken, ontworpen voor Hermès.

ELSIE DE WOLFE

Elsie de Wolfe, is gezien als “Amerika’s eerste interieurdesigner”, was even weelderig als de kamers die ze inrichten. De legendarische Wolfe heeft een biografie die even wild romantisch als avontuurlijk is. Na een opleiding in Schotland en een presentatie aan het hof van koningin Victoria keerde ze terug naar de VS en werd ze actrice, waar ze een uniek “Boston-huwelijk” (een term voor twee alleenstaande vrouwen die samenwonen uit The Bostonians van Henry James) deelde met de succesvolle literaire agente en minnares Elisabeth Marbury.

Haar eerste stap in de binnenhuisarchitectuur een totale afwijzing van de donkere en sombere Victoriaanse inrichting van het huis dat zij en Marbury deelden. Nadat ze met succes hun huis had gerestyled door het opruimen, vereenvoudigen en minimaliseren van het zwaar versierde interieur, werd ze de eerste binnenhuisarchitect die een ontwerpopdracht kreeg.

ALBERT HADLEY

Albert Hadley wordt beschouwd als de vader van het transitionele interieurontwerp, de interieurdesigner werd gevierd om zijn meesterlijke combinatie van glamour en functionaliteit, en vaak aangeduid als “de decaan van de Amerikaanse binnenhuisarchitect”. Zijn projectenportefeuille bevatte high society namen als Rockefeller, Astor, Getty en Mellon.Maar voor Hadley gingen prominente namen nooit boven een briljant ontwerp.

Namen zijn echt niet het punt, het gaat erom wat je kunt bereiken voor de eenvoudigste persoon. Glamour hoort erbij, maar glamour is niet de essentie. Design gaat over discipline en realiteit, niet over fantasie voorbij de realiteit.”

– ALBERT HADLEY

Hadley, geboren in Tennessee, verhuisde na zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog naar New York City, waar hij studeerde en les gaf aan de Parson’s School of Design en bekend werd om zijn moderne stijl van inrichten en zijn instinctieve gevoel voor evenwicht en wat bij elkaar paste. Hij creëerde vakkundig een onstuimige mix van ontwerpstijlen met een mantra rond het idee van “nooit minder, nooit meer”.

interieurdesigners

SISTER PARISH

Sister Parish is een interieurdesigner en ze bekend om haar scherpzinnige kijk op toegeeflijke smaak, staat bekend om haar creatie van de American Country look, een van de meest duurzame ontwerpstijlen van de afgelopen halve eeuw. Ze begon haar carrière als een ongetrainde huisvrouw die haar huis met veel tamtam inrichtte. Hadley, die de aandacht trok van chique huisvrouwen die haar opdracht gaven hun eigen huis te restylen, nam nota van de behoefte aan betaalbaar design tijdens de Grote Depressie en noemde zichzelf een “budget decorateur” voor mensen die hun huis wilden opfrissen in de moeilijke economische tijden van die tijd.

Haar decoratieve stijl was een totale afwijzing van haar vaders collectie zware, donkere antiquiteiten. Zij neigde meer naar vrouwelijke tijkstrepen, geglazuurde chintz, quilts, gehaakte tapijten en informele, overvolle fauteuils, terwijl zij elementen uit het verleden integreerde.

“Innovatie is vaak het vermogen om in het verleden te reiken en terug te brengen wat goed is, wat mooi is, wat nuttig is, wat duurzaam is.”

– SISTER PARISH

Haar ontwerpen waren romantisch, warm en elegant voor klanten als Brooke Astor, maar toch stond ze bekend om haar bijtende, intimiderende figuur en meedogenloze beoordelingen van de ruimtes van haar klanten.
Parish’s ontwerpbureau zag veel invloedrijke ontwerpers die naast haar naam maakten, waaronder de legendarische Albert Hadley, met wie ze meer dan 30 jaar samenwerkte – hun professionele relatie wordt vaak beschouwd als een van de meest succesvolle samenwerkingsverbanden in de wereld van het interieur tot op de dag van vandaag.

INTERIEURDESIGNERS